Kansantanssi: nuorten ja aikuisten kurssit ja ryhmät

Kevään 2021 kurssit:

  • Kansantanssin tutustumistunti aloittelijoille - Torstaina 20.5. Töölössä pidettävällä tutustumistunnilla ei tarvita mitään aiempaa tanssikokemusta.
  • Kansantanssitekniikka - Syvennä osaamistasi ja haasta itsesi tanssijana. Ei esiintymisiä, vain loistavaa opetusta!

Karjalan Nuorilla on neljä nuorten ja aikuisten esiintyvää kansantanssiryhmää:

  • Kansantanssiryhmä Liekki - Uusi 15-20 -vuotiaiden ryhmä perustettiin marraskuussa 2020
  • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja.
  • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä valmistelee uutta pienoisteosta stadilaisuudesta.
  • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit - kuusi ryhmää eri puolilla kaupunkia!

Kokeile kansantanssia!
Maksuton tutustumistunti 20.5.2021

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Maksuton kokeilukerta on avoin kaikille kansantanssista kiinnostuneille, minkäänlaista aiempaa tanssitaustaa ei tarvita. Tunnilla tanssitaan ulkona (erittäin huonon sään säävaraus) ja koronaohjeet huomioiden ilman paria. Tervetuloa!

torstaina 20.5. klo 17.00-18.15
Taivallahden peruskoulun piha-alue, Eteläinen Hesperiankatu 38.
Tunnin ohjaa tanssinopettaja (AMK) Siiri Suoniemi.

Ilmoittaudu tutustumaan sähköpostitse: info@karjalannuoret.fi. Tutustumiskerta ei sido mihinkään jatkoon, mutta kaikki kokeilukerralle osallistuneet saavat etuajo-oikeuden Karjalan Nuorten järjestämälle kansantanssin alkeiskurssille syyskaudelle 2021.

Kansantanssin tekniikka edistyneille

Kurssi on suunnattu nuorille ja aikuisille, jotka haluavat syventää omaa kansantanssiosaamistaan. Kansantanssin tekniikkatunnilla harjoitellaan kansantanssin liikemateriaalin kautta kehon koordinaatiota, hallintaa ja tulkintaa. Tarkoituksena on antaa kurssilaiselle mahdollisuus haastaa itseään tanssijana erilaisten tanssitehtävien ja -sarjojen kautta. Kurssilla harjoitellaan erilaisia tapoja painaa uutta liikemateriaalia muistiin sekä etsitään keinoja oman kehotietoisuuden lisäämiseen. Tunnit teemoittuvat sarjoittain saman teeman ympärille: samaa teemaa käsitellään noin neljä perättäistä kertaa samojen tanssitehtävien kautta, joka kerta tehtävää syventäen. Tekniikkatunnit sisältävät alkulämmitelyn, yksin tanssittavia kansantanssin tekniikkaharjoitteita (painonsiirto, selkärangan artikulaatio, nopea jalkatyöskentely, pyörinnät), sekä tanssijan lihashuollon ja loppujäädyttelyn.

Kevätkausi 2021 on peruttu. Kurssi käynnistyy jälleen syksyllä, tiedot päivitetään tälle sivulle ja ilmoittautuminen alkaa kesä-heinäkuussa. Tervetuloa seuran edistyneiden tanssijoiden pihatanssitunnille kertamaksulla 2.6. (kurssille ilmoittautuneet ovat saaneet ohjeet sähköpostiin.)

Kansantanssiryhmä Liekki

Liekki kohtasi luontoretkellä, tutustui toisiinsa ja suunnitteli yhteistä tanssitulevaisuuttaan. Kuva: Elias Martikainen

15-20 -vuotiaiden uusi edustusryhmä perustettiin marraskuun 2020 lopussa ja sai nimekseen Liekki.

"Syty, syty, sytytä, yhteen hiileen puhalla! Hienosti se roihuaa, tulen lailla loimuaa: L I E K K I ! "

Ryhmäläisillä on kansantanssitaustaa keskimäärin 10 vuotta. Ryhmä opettaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen.

Jos olet kiinnostunut ryhmästä, niin ota yhteyttä tanssiopettajaan sähköpostilla elias.martikainen(at)nuorisoseurat.fi

Kevät 2021

Ryhmällä on viikkotreenit sekä viikonlopputreenit normaalitilanteessa kerran kuukaudessa.

  • Viikkotreenit torstaisin klo 18.45-20.15 Arabianrannassa, Studio Shamsinassa (Hämeentie 105 C, sisäpiha 3. krs), maalis-huhtikuun ajan etäopetuksena
  • Rajoitusten salliessa toukokuussa pidetään viikonloppuharjoitukset.

Kevätkauden hinta 130 €, sis. opetuksen, sekä Karjalan Nuorten ja Nuorisoseurojen jäsenedut.

Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa.

Kevätkausi 2021:

Tunnit keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
Aleksanterin teatterin tanssisalit, Bulevardi 23.
Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat.

Kevätkausi 2021 on peruttu. Tervetuloa seuran edistyneiden tanssijoiden pihatanssitunnille kertamaksulla 2.6. (ryhmään ilmoittautuneet ovat saaneet ohjeet sähköpostiin.)

Viikkotreenit käynnistyvät jälleen syksyllä, tiedot päivitetään tälle sivulle kesä-heinäkuussa.
Jos sinulle on kansantanssista vähintään perusteet hallussa, voit tulla kokeilemaan olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä! Laita viestiä: info@karjalannuoret.fi ja kerro postissa tanssitaustastasi ja -innostasi. Mukaan pääsee aina kauden alussa.

TYKKÄÄ MEISTÄ FACEBOOKISTA

Kansantanssiryhmä Lykky

ESIINTYMISET
Olemme innokkaita keikkailemaan. Katso tunnelmia aiemmilta keikoilta:

Kysy tarjous esiintymisestä omaan tilaisuuteesi: info@karjalannuoret.fi

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Uusi esiintyvä ryhmä aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten, syksyllä 2018. Ryhmä on tarkoitettu jo aiemmin pidempään kansantanssia harrastaneille aikuisille. Tärskyyn voi hakeutua avoimen tunnin kautta, ilmoitamme seuraavista avoimista tunneista näillä sivuilla.

Harjoituksissa opetellaan suomalaisen kansantanssin ydinasioita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Harjoitukset sisältävät lämmittelyn ja lihaskuntoharjoittelun, kehonhallintaa, askelikkoharjoituksia, paritanssintekniikkaa ja ryhmätanssia sekä ryhmän taitotason mukaista koreografiaa. Harjoitukset loppuvat kehonhuollolliseen venyttelyyn.

Kevätkaudella 2021 Tärsky jatkaa stadilaisuutta käsittelevän pienoisteoksen hiomista.

Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio.

Kevätkausi 2021:
Treenit torstaisin klo 18.30-20.45

Kevätkausi 2021 on peruttu. Tervetuloa seuran edistyneiden tanssijoiden pihatanssitunnille kertamaksulla 2.6. (ryhmään ilmoittautuneet ovat saaneet ohjeet sähköpostiin.) Viikkotreenit käynnistyvät jälleen syksyllä, tiedot päivitetään tälle sivulle kesä-heinäkuussa.

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa.
Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Kärrin toimintaa tukee opintokeskus Kansalaisfoorumi.

Kevätkausi 2021:

Kevätkausi 2021 on peruttu. Tervetuloa seuran edistyneiden tanssijoiden pihatanssitunnille kertamaksulla 2.6. (ryhmään ilmoittautuneet ovat saaneet ohjeet sähköpostiin.) Viikkotreenit käynnistyvät jälleen syksyllä, tiedot päivitetään tälle sivulle kesä-heinäkuussa.

Esiintymiset

Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola!
Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa.

Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.

Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa?
Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta