Kansantanssi: nuorten ja aikuisten kurssit ja ryhmät

Syksyn 2021 kurssit:

  • Kansantanssin alkeet - Et tarvitse mitään aiempaa tanssikokemusta, täällä lähdetään alkeista!
  • Kansantanssitekniikka - Syvennä osaamistasi ja haasta itsesi tanssijana. Ei esiintymisiä, vain innostavaa opetusta! Kurssi alkaa 29.9.

Karjalan Nuorilla on neljä nuorten ja aikuisten esiintyvää kansantanssiryhmää:

  • Kansantanssiryhmä Liekki - Uusi 15-20 -vuotiaiden ryhmä aloittaa ensimmäisen teoksensa valmistelun.
  • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja.
  • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä kehittää tanssi-ilmaisuaan ja jatkaa teosta stadilaisuudesta.
  • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit.

Ilmoittaudu nyt: ILMOITTAUTUMISLOMAKE

Kansantanssin alkeet

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Tällä kurssilla aloitetaan aivan alkeista. Opit suomalaisen kansantanssin perusteita: tutustutaan pari- ja ryhmätansseihin sekä luodaan pohjaa omalle tanssitekniikalle. Samalla tietenkin nautitaan yhteisestä liikkeestä ja mahtavasta musiikista! Omaa paria tai aiempaa tanssikokemusta ei tarvita.

Keskiviikkoisin klo 17.30-18.45
Töölö, Taivallahden peruskoulu, Leikkisali, Eteläinen Hesperiankatu 38
15.9.-15.12. (ei 20.10.), 13 x 75 min, 120 €
Kurssin ohjaa tanssinopettaja (AMK) -opiskelija Arttu Peltoniemi

Kansantanssin tekniikka edistyneille

Kurssi on suunnattu nuorille ja aikuisille, jotka haluavat syventää omaa kansantanssiosaamistaan. Kansantanssin tekniikkatunnilla harjoitellaan kansantanssin liikemateriaalin kautta kehon koordinaatiota, hallintaa ja tulkintaa. Tarkoituksena on antaa kurssilaiselle mahdollisuus haastaa itseään tanssijana erilaisten tanssitehtävien ja -sarjojen kautta. Kurssilla harjoitellaan erilaisia tapoja painaa uutta liikemateriaalia muistiin sekä etsitään keinoja oman kehotietoisuuden lisäämiseen. Tunnit teemoittuvat sarjoittain saman teeman ympärille: samaa teemaa käsitellään noin neljä perättäistä kertaa samojen tanssitehtävien kautta, joka kerta tehtävää syventäen. Tekniikkatunnit sisältävät alkulämmitelyn, yksin tanssittavia kansantanssin tekniikkaharjoitteita (painonsiirto, selkärangan artikulaatio, nopea jalkatyöskentely, pyörinnät), sekä tanssijan lihashuollon ja loppujäädyttelyn.

Keskiviikkoisin klo 18.45-20.00
Töölö, Taivallahden peruskoulu, Leikkisali, Eteläinen Hesperiankatu 38
29.9.-15.12. (ei 20.10.)
11 x 75 min, 108 € normaalihinta, 55€ erikoistarjous toisessa karjalan Nuorten ryhmässä harrastavalle
Kurssin ohjaa tanssinopettaja (AMK) -opiskelija Arttu Peltoniemi

Kansantanssiryhmä Liekki

Liekki kohtasi luontoretkellä, tutustui toisiinsa ja suunnitteli yhteistä tanssitulevaisuuttaan. Kuva: Elias Martikainen

15-20 -vuotiaiden uusi edustusryhmä perustettiin marraskuun 2020 lopussa ja sai nimekseen Liekki.

"Syty, syty, sytytä, yhteen hiileen puhalla! Hienosti se roihuaa, tulen lailla loimuaa: L I E K K I ! "

Ryhmäläisillä on kansantanssitaustaa keskimäärin 10 vuotta. Ryhmä opettaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen. Kaudella 2021-22 vierailevana koreografina on tanssinopettaja (AMK) Susanna Kivinen, jonka kanssa alkaa uuden teoksen rakentaminen. Ensi-ilta nähdään Karjalan Nuorten kevätkonsertissa ja ryhmä osallistuu teoksella myös Tanssimylly-katselmukseen.

Jos olet kiinnostunut ryhmästä, niin ota yhteyttä tanssiopettajaan sähköpostilla elias.martikainen(at)nuorisoseurat.fi

Ryhmällä on viikkotreenit kerran viikossa sekä viikonlopputreenit kerran kuukaudessa.

  • Viikkotreenit torstaisin klo 18.30-20.00 Arabianrannassa, Studio Shamsinassa (Hämeentie 105 C, sisäpiha 3. krs), 2.9.-9.12. (ei 21.10.)
  • Viikonloppuharjoitukset: 9.–10.10, 20.–21.10, 11.–12.11.

Syyskauden hinta 250 €, sis. opetuksen, sekä Karjalan Nuorten ja Nuorisoseurojen jäsenedut.

Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa.

Keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
Aleksanterin teatterin tanssisalit, Bulevardi 23
1.9.-8.12. (ei 20.10.), 14 x 90 min, 125 €
Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat, syyskaudella 2021 Arttu Peltoniemi.

Jos sinulle on kansantanssista vähintään perusteet hallussa, voit tulla kokeilemaan olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä! Laita viestiä: info@karjalannuoret.fi ja kerro postissa tanssitaustastasi ja -innostasi. Mukaan pääsee aina kauden alussa, seuraavan kerran tammikuussa 2022.
ESIINTYMISET
Olemme innokkaita esiintymään! Kysy tarjous esiintymisestä omaan tilaisuuteesi: info@karjalannuoret.fi
Tässä tunnelmia eräältä keikalta: Lykky Folklandialla 12.1.2018.
Halutessanne saamme myös yleisön pistämään jalalla koreasti: Lykky tanssittaa kiinalaisten matkailijoiden ryhmää 7.5.2017.

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Esiintyvän edistyneiden kansantanssiryhmän neljäs yhteinen tanssivuosi alkaa syksyllä 2021. Harjoituksissa opetellaan suomalaisen kansantanssin ydinasioita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Harjoitukset sisältävät lämmittelyn ja lihaskuntoharjoittelun, kehonhallintaa, askelikkoharjoituksia, paritanssintekniikkaa ja ryhmätanssia sekä ryhmän taitotason mukaista koreografiaa. Harjoitukset loppuvat kehonhuollolliseen venyttelyyn. Kaudella 2021-22 keskitytään tanssitekniikan lisäksi erityisesti tanssi-ilmaisuun. Tärsky jatkaa stadilaisuutta käsittelevän pienoisteoksen parissa - koreografiaan pääsevät mukaan myös mahdolliset uudet tanssijat.

Torstaisin klo 18.30-20.45
Kallio, Åshöjdens grundskola, liikuntasali, Sturenkatu 6
2.9.-9.12. (ei 21.10.), 14 x 135 min, 170 €
ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio

Tärsky rekryää! Jos sinulla on entuudestaan kansantanssitaustaa, nautit harjoittelusta, esiintymisestä sekä hyvästä seurasta, Tärsky saattaa olla sinulle sopiva ryhmä. Tärskyyn voi hakeutua avoimen tunnin kautta, seuraava pidetään tammikuussa 2022. Ilmoittaudu ryhmän opettajalle: riina.hosio(at)gmail.com.

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa. Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Keskiviikkoisin klo 18.30-20.45
Munkkivuoren nuorisotalo, Raumantie 5
1.9.-8.12. (ei 20.10.), 14 x 135 min, 170 €
ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio

Esiintymiset


Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola! Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa. Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.


Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa? Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta