Kansantanssi: aikuisten kurssit ja ryhmät

Syyskausi on keskeytetty 19.10. alkaen vuoden loppuun saakka koronaviruspandemian vuoksi.

Syksyn 2020 kurssit:

  • Alkeiskurssi - Aloita aivan perusteista! Tällä kurssilla ei tarvita mitään aiempaa tanssikokemusta, mutta kurssin päätteeksi jo jammailet livemusiikkiin. Kokeile maksutta 3.9.!
  • Kansantanssitekniikka - Syvennä osaamistasi ja haasta itsesi tanssijana. Ei esiintymisiä, vain loistavaa opetusta!
  • Kansantanssijan kehonhuolto - Haluaisitko vahvistaa tanssissa tarvittavia lihaksia? Eikö tule kotona venyteltyä? Aloita viikko huoltohetkellä!

Varaa pakettina tekniikka ja kehonhuolto ja vietä maanantai-ilta liikunnasta nautiskellen!

Karjalan Nuorilla on neljä aikuisten esiintyvää kansantanssiryhmää:

  • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja.
  • Kansantanssiryhmä Tyrni - Nuorten aikuisten taitava porukka treenaa tavoitteellisesti viikonloppuisin.
  • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä valmistelee uutta pienoisteosta stadilaisuudesta.
  • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit - kuusi ryhmää eri puolilla kaupunkia!

Kansantanssin alkeet

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Oletko kiinnostunut kansantanssista? Haluatko opetella perusaskelikot ja tanssilajit rauhassa, mutta silti niin, että harjoituksissa tanssitaan enemmän kuin puhutaan? Tässä on ryhmä juuri sinulle! Ryhmä on avoin kaikille kansantanssista kiinnostuneille, minkäänlaista aiempaa tanssitaustaa ei tarvita.

Harjoituksissa opetellaan suomalaisen kansantanssin perusteita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Harjoitukset sisältävät lämmittelyn, askelikkoharjoituksia, kehonhallintaa, pari- ja ryhmätanssia sekä ryhmän taitotasolle sopivaa koreografiaa. Harjoitukset loppuvat kehonhuollolliseen venyttelyyn.

Kurssi huipentuu kansantanssijameihin, jossa laitetaan kurssin opit käytäntöön elävän musiikin tahtiin, kun Karjalan Nuorten bändi saapuu säestämään alkeiskurssin kauden viimeiselle tunnille!

Syyskausi 2020:
Treenit torstaisin klo 17.00-18.15

3.9. - 17.12. (ei 15.10.)
Töölö GYM, Pohjoinen Hesperiankatu 15

Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Siiri Suoniemi.

Koko syyskausi 100 €, sis. 15 x 75 min opetusta ja Nuorisoseurojen jäsenedut.

Kurssille otetaan 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Syyskauden kurssi on täynnä.

Seuraava tutustumiskerta kansantanssiin on to 14.1.2021 klo 17.00-18.15 Kalliossa, Åshöjdens grundskolan liikuntasalissa (Sturenkatu 6).

Kansantanssin tekniikka edistyneille

Kurssi on suunnattu nuorille ja aikuisille, jotka haluavat syventää omaa kansantanssiosaamistaan. Kansantanssin tekniikkatunnilla harjoitellaan kansantanssin liikemateriaalin kautta kehon koordinaatiota, hallintaa ja tulkintaa. Tarkoituksena on antaa kurssilaiselle mahdollisuus haastaa itseään tanssijana erilaisten tanssitehtävien ja -sarjojen kautta. Kurssilla harjoitellaan erilaisia tapoja painaa uutta liikemateriaalia muistiin sekä etsitään keinoja oman kehotietoisuuden lisäämiseen. Tunnit teemoittuvat sarjoittain saman teeman ympärille: samaa teemaa käsitellään noin neljä perättäistä kertaa samojen tanssitehtävien kautta, joka kerta tehtävää syventäen. Tekniikkatunnit sisältävät alkulämmitelyn, yksin tanssittavaa kansantanssin tekniikkaharjoitteita (painonsiirto, selkärangan artikulaatio, nopea jalkatyöskentely, pyörinnät), sekä loppujäädyttelyn.

Syyskausi 2020

Treenit maanantaisin klo 19-20
24.8.-7.12. (ei 12.10.)
Munkkivuoren nuorisotalo (Raumantie 5)

Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen.

Hinnat syyskausi sis. 15 x 60 min:

45 € / erikoistarjous toisessa Karjalan Nuorten ryhmässä harrastavalle
90 € / muut

Huom! Tarjolla myös edullinen ja hyödyllinen kehonhuoltotunti perään!

Kansantanssijan kehonhuolto

Kurssi sopii kansantanssi- tai FolkJam-harrastuksen tueksi kaiken tasoisille tanssijoille, mutta myös kehonhuoltotunniksi sellaisenaan.

Lihashuoltoa erityisesti kansantanssijan tarpeisiin. Jos ei tule kotona vahvistettua tanssissa tarvittavia lihaksia eikä venyteltyä, niin tule tekemään se ohjatusti ja yhdessä muiden kanssa. Hyötyä ja hyvinvointia jokaisen arkiviikon alkuun!

Syyskausi 2020

Tunnit maanantaisin klo 20.00-20.45
24.8.-7.12. (ei 12.10.)
Munkkivuoren nuorisotalo (Raumantie 5)

Tunnit ohjaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen.

Hinnat syystkausi sis. 15 x 45 min:

35 € / erikoistarjous toisessa Karjalan Nuorten ryhmässä harrastavalle - yhdistä esimerkiksi tekniikkakurssiin
75 € / muut

Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa.

Syyskaudella 2020 hiotaan polkka-, sottiisi- ja karjalaista koreografiaa Karjalan Nuorten konserttia 8.11. varten ja loppukaudesta vierailevan tanssinopettajan tekniikkatunteja.

Syyskausi 2020:
Tunnit keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
26.8. - 9.12. (ei 14.10.)
Aleksanterin teatterin tanssisalit, Bulevardi 23.
15 x 90 min, 105 €, sis. opetuksen ja Nuorisoseurojen jäsenedut.
Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat.

Jos sinulle on kansantanssista vähintään perusteet hallussa, voit tulla kokeilemaan olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä! Laita viestiä: info@karjalannuoret.fi ja kerro postissa tanssitaustastasi ja -innostasi. Mukaan pääsee seuraavan kerran marraskuussa 2020 seuran konsertin jälkeen.

TYKKÄÄ MEISTÄ FACEBOOKISTA

Kansantanssiryhmä Lykky

ESIINTYMISET
Olemme innokkaita keikkailemaan. Katso tunnelmia aiemmilta keikoilta:

Kysy tarjous esiintymisestä omaan tilaisuuteesi: info@karjalannuoret.fi

Kansantanssiryhmä Tyrni

Tyrni Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Carita Berg.

Tämä 17-20 -vuotiaiden tiivis ryhmä on kasvanut yhdessä taitaviksi tanssijoiksi ja esiintyjiksi. Matkan varrella porukkaan on otettu avosylin vastaan myös uusia tyyppejä. Onko sinulla vahva kansantanssitausta? Kaipaatko itsellesi uutta esiintyvää tanssiryhmää Helsingistä? Ota yhteyttä: info@karjalannuoret.fi.

Parhaillaan valmisteilla on uusi pienoisteos Lempi ja Unelma, josta on jo nähty lyhyitä otteita eri kansantanssifestareilla. Syyskaudesta 2020 alkaen Tyrni treenaa viikonloppuisin noin joka kolmas viikko, aikataulut tarkentuvat lähempänä kauden alkua. Ryhmä opettaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen.

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Uusi esiintyvä ryhmä aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten, syksyllä 2018. Ryhmä on tarkoitettu jo aiemmin pidempään kansantanssia harrastaneille aikuisille. Tärskyyn voi hakeutua avoimen tunnin kautta, seuraava on 14.1.2021.

Harjoituksissa opetellaan suomalaisen kansantanssin ydinasioita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Harjoitukset sisältävät lämmittelyn ja lihaskuntoharjoittelun, kehonhallintaa, askelikkoharjoituksia, paritanssintekniikkaa ja ryhmätanssia sekä ryhmän taitotason mukaista koreografiaa. Harjoitukset loppuvat kehonhuollolliseen venyttelyyn.

Syyskaudella 2020 Tärsky tekee valmiiksi uuden pienoisteoksen, joka käsittelee stadilaisuutta.

Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio.

Syyskausi 2020:
Treenit torstaisin klo 18.30-20.45
3.9. - 10.12.
Studio Shamsinan Isosali, Hämeentie 105 C, sisäpiha 3 krs
15 x 135 min, 150 €, sis. opetuksen ja Nuorisoseurojen jäsenedut.

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa.
Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Kärrin toimintaa tukee opintokeskus Kansalaisfoorumi.

Syyskausi 2020:
Treenit keskiviikkoisin klo 18.30-20.45
Munkkivuoren nuorisotalo, Raumantie 5
15 x 135 min, 150 €, sis. opetuksen ja Nuorisoseurojen jäsenedut.


Esiintymiset

Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola!
Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa.

Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.

Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa?
Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta