Kansantanssi: nuorten ja aikuisten kurssit ja ryhmät

31.1. AVI on lieventänyt koronarajoituksia, ja kaikki ryhmät pääsevät alkamaan 7.2!

Tule tanssimaan! Kuva: Tuomas Hatakka

Kevään 2022 kurssit:

 • Improvisaatio kansanomaisessa paritanssissa - Tammi-maaliskuun tiiviskurssilla sukelletaan pari-improvisaatioon.
 • Kansantanssin temput ja voimailut - ripaskoista tynnyrihyppyyn - Huhti-toukokuun tiiviskurssilla opitaan kansantanssin maanituksissa käytettävää soolomateriaalia ergonomisesti.
 • Kansantanssin alkeisjatko - Syksyllä 2021 alkeista käynnistynyt kurssi jatkaa kansantanssin alkeiden opettelua. Myös uudet tanssijat ovat tervetulleita hyppäämään mukaan!

Karjalan Nuorilla on neljä nuorten ja aikuisten esiintyvää kansantanssiryhmää.

 • Kansantanssiryhmä Liekki - Uusi 15-20 -vuotiaiden ryhmä jatkaa ensimmäisen teoksensa valmistelua.
 • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja. Avoin tunti tulossa lukukauden alussa, tule tutustumaan ja liity Lykkyyn!
 • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä kehittää tanssi-ilmaisuaan ja jatkaa teosta stadilaisuudesta.
 • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Kaikki esiintyvät ryhmät nähdään lavalla Karjalan Nuorten kevätkonsertissa la 21.5.2022.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit.

Huhti-toukokuun tiiviskurssi: Kansantanssin temput ja voimailut - ripaskoista tynnyrihyppyyn

Kurssilla treenataan kansantanssin maanituksissa käytettävää soolomateriaalia ergonomisesti ja ekonomisesti. Kaikista harjoitteista on jatkuvasti mahdollista tehdä helppoja perusteita kehittäviä versioita, jotka mahdollistavat oppilaan jatkuvan osallistumisen silloinkin, kun käsiteltävä liikemateriaali on lihasvoimallisesti tai taidollisesti liian vaativaa täytenä suorituksena. Opetus erottelee myös venäläistä, karjalaista ja norjalaista tyyliä sekä sivuaa myös länsisuomalaista liikemateriaalia.

Opetuksesta vastaa lempeästi ja huumorilla höystäen tanssinopettaja, tanssitaiteilija Arttu Peltoniemi, joka näyttää temppujen mallia seuraavilla videoklipeillä:
Keskiviikkoisin klo 18.45-20.00
Töölö, Taivallahden peruskoulun leikkisali, Eteläinen Hesperiankatu 38
6.4.-18.5, 7 x 75 min, 63€ (tarjous 33€ toisessa Karjalan Nuorten ryhmässä harrastavalle)

Kurssin ohjaa tanssinopettaja (AMK) -opiskelija, tanssitaiteilija Arttu Peltoniemi

ILMOITTAUTUMINEN:

Kurssi varataan Nuorisoseurapuodissa: NUORISOSEURAPUOTIIN


Kansantanssin alkeisjatko

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Syyskaudella 2021 startannut alkeiskurssi jatkaa suomalaisen kansantanssin perusteiden opettelua: jatketaan tutustumista pari- ja ryhmätansseihin sekä luodaan pohjaa omalle tanssitekniikalle. Samalla tietenkin nautitaan yhteisestä liikkeestä ja mahtavasta musiikista. Myös uudet tanssijat voivat hypätä mukaan, niin kauan kun paikkoja riittää!

Keskiviikkoisin klo 17.30-18.45
Töölö, Taivallahden peruskoulu, Leikkisali, Eteläinen Hesperiankatu 38

9.2.-18.5. (ei 23.2.), 14 x 75 min, 120 €

Kurssin ohjaa tanssinopettaja (AMK) -opiskelija, tanssitaiteilija Arttu Peltoniemi

Kansantanssiryhmä Liekki

Liekki kohtasi luontoretkellä, tutustui toisiinsa ja suunnitteli yhteistä tanssitulevaisuuttaan. Kuva: Elias Martikainen

15-20 -vuotiaiden uusi edustusryhmä perustettiin marraskuun 2020 lopussa ja sai nimekseen Liekki.

"Syty, syty, sytytä, yhteen hiileen puhalla! Hienosti se roihuaa, tulen lailla loimuaa: L I E K K I ! "

Ryhmäläisillä on kansantanssitaustaa keskimäärin 10 vuotta. Ryhmä opettaa tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen ja toukokuun alusta alkaen tanssinopettaja (AMK) Anna-Kristiina Oja.

Kaudella 2021-22 vierailevana koreografina on tanssinopettaja (AMK) Susanna Kivinen, jonka kanssa jatkuu ensimmäisen pitkän teoksen rakentaminen. Ensi-ilta nähdään Karjalan Nuorten kevätkonsertissa ja ryhmä osallistuu teoksella myös Tanssimylly-katselmukseen.

Ryhmällä on viikkotreenit kerran viikossa sekä viikonlopputreenit kerran kuukaudessa.

 • Viikkotreenit torstaisin klo 18.30-20.00 Arabianrannassa, Studio Shamsinassa (Hämeentie 105 C, sisäpiha 3. krs), 3.2.-19.5. (ei 24.2.)
 • Kevätkaudella neljä viikonloppua:
  • 12.-13.3. La-su Munkkivuoren nuorisotalo
  • 26.-27.3. La Viikin nuorisotalo, su Munkkivuoren nuorisotalo
  • 9.-10.4. La Viikin nuorisotalo, su paikka varmistuu myöhemmin
  • 23.-24.4. LLa Viikin nuorisotalo, su paikka varmistuu myöhemmin

Kevätkauden hinta: 250 €

Hinta sis. opetuksen, sekä Karjalan Nuorten ja Nuorisoseurojen jäsenedut.


Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa. "Emme ota itseämme liian vakavasti, vaikka tanhun otammekin!"

Kevätkaudella 2022 tulkitaan perinnettä ryhmän omalla tyylillä ja suunnataan sen kera keikalle seuran omaan konserttiin sekä Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille.

Keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
Aleksanterin teatterin tanssisalit, Bulevardi 23

9.2.-18.5. (ei 23.2.), 14 x 90 min, 127 €
Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja kausittain vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat

Lykky rekrytoi!

Etsimme lisää Lykkyjä! Jos sinulla on kansantanssista vähintään perusteet hallussa ja ryhmäkoreografioiden opettelu innostaa, voit tulla kokeilemaan olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä. Avoin tunti pidetään kevätkauden aluksi 9.2, tervetuloa tutustumaan! Ilmoittaudu kokeilukerralle laittamalla sähköpostia: info@karjalannuoret.fi.

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Esiintyvän edistyneiden kansantanssiryhmän neljäs yhteinen tanssivuosi alkoi syksyllä 2021. Harjoituksissa opetellaan suomalaisen kansantanssin ydinasioita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Harjoitukset sisältävät lämmittelyn ja lihaskuntoharjoittelun, kehonhallintaa, askelikkoharjoituksia, paritanssintekniikkaa ja ryhmätanssia sekä ryhmän taitotason mukaista koreografiaa. Harjoitukset loppuvat kehonhuollolliseen venyttelyyn. Kaudella 2021-22 keskitytään tanssitekniikan lisäksi erityisesti tanssi-ilmaisuun ja jatketaan stadilaisuutta käsittelevän pienoisteoksen parissa kohti mm. Tanssimylly-katselmusta. Tärskyyn voi liittyä avoimien tuntien kautta, seuraava järjestetään syksyllä 2022.

Torstaisin klo 18.30-20.45
Kallio, Åshöjdens grundskola, liikuntasali, Sturenkatu 6

10.2.-19.5. (ei 24.2), 14 x 135 min, 173 €

ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa. Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Keskiviikkoisin klo 18.30-20.45
Munkkivuoren nuorisotalo, Raumantie 5

9.2.-18.5. (ei 23.2.), 14 x 135 min, 173 €
Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio


Esiintymiset


Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola! Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa. Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.


Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa? Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta