Kansantanssi: nuorten ja aikuisten kurssit ja ryhmät

Tule tanssimaan! Kuva: Tuomas Hatakka

Kurssit ja ei-esiintyvät ryhmät:

  • Kansantanssin alkeiskurssi - Suosittu kansantanssialkeiskurssi käynnistyy 12.10. Ensimmäinen kerta on ilmainen kokeilukerta, tervetuloa kokeilemaan kansantanssia!
  • "Höntsäryhmä Riehkä" - Jo hiukan tanssineiden aikuisten ei-esiintyvä ryhmä, jossa treenataan ihan vain tanssimisen ilosta. Tämä on paikka sinulle, joka osaat jo hiukan perusteita ja haluat oppia lisää tanssijana, mutta et välitä esiintymisestä!

Aikuisten esiintyvät kansantanssiryhmät:

  • Kansantanssiryhmä Liekki - 15-20 -vuotiaiden, jo kokeneiden tanssijoiden tavoitteellinen ryhmä.
  • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja.
  • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä kehittää tanssi-ilmaisuaan ja tekee uutta teosta.
  • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit.

Kansantanssin alkeiskurssi

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Suosittu kansantanssin alkeiskurssi tulee taas! Tunneilla opitaan opetellaan suomalaisen kansantanssin perusteita, tutustutaan pari- ja ryhmätansseihin sekä luodaan pohjaa omalle tanssitekniikalle. Samalla tietenkin nautitaan yhteisestä liikkeestä ja mahtavasta musiikista.

Keskiviikkoisin klo 17.30-18.45
Ruoholahden ala-aste, liikuntasali, Santakatu 6
12.10. - 14.12, 10 x 75 min, 92 €
(HUOM! Ryhmä kokoontuu myös koulujen syyslomaviikolla)
Ryhmää ohjaa kansantanssinopettaja Arttu Peltoniemi

Kurssin ensimmäinen tunti 12.10 on ilmainen kokeilutunti! Kokeilutunnille osallistuminen ei sido mihinkään, vaan voit päättää sen jälkeen, haluatko osallistua kurssille. Ilmoittaudu kokeilutunnille osoitteeseen info@karjalannuoret.fi.

Kun tiedät, että haluat osallistua koko kurssille, ilmoittaudu täyttämällä ILMOITTAUTUMISLOMAKE

"Höntsäilyryhmä" Riehkä

Haluatko nauttia kansantanssista rennossa ja iloisessa seurassa, uutta oppien, mutta et välitä esiintymisestä? Tämä ryhmä on sinulle! Riehkän harjoituksista mukaasi tarttuu iloa, kuntoa, inspiraatiota ja uusia askeleita vaikkapa kansantanssijameihin. Opit soolo- ja paritekniikkaa ammattitaitoisen ja inspiroivan opettajan johdolla sekä improvisaatiometodeita kansantanssiin rennossa ympäristössä.

Tilajärjestelyiden vuoksi ryhmä starttaa Ressun koululla ja jatkuu sen jälkeen Ruoholahden ala-asteella:

Keskiviikkoisin 21.9. - 5.10. klo 19.00-21.00: Ressun peruskoulun liikuntasali, Lapinlahdenkatu 10
Keskiviikkoisin 12.10.-14.12. klo 18.45-20: Ruoholahden ala-asteen liikuntasali, Santakatu 6

Kauden hinta (3 x 120 min + 10 x 75 min) 125 €
Ryhmää ohjaa kansantanssinopettaja Arttu Peltoniemi

Ilmoittaudu mukaan: ILMOITTAUTUMISLOMAKE

Kansantanssiryhmä Liekki

Liekki luontoretkellä. Kuva: Elias Martikainen

16-23 -vuotiaiden edistyneiden tanssijoiden ryhmä perustettiin marraskuun 2020 lopussa. Ryhmäläisillä on kansantanssitaustaa keskimäärin 10 vuotta. Liekki treenaa tavoitteellisesti ja tähtää esiintymisiin niin kotimaan tapahtumiin kuin ulkomaillekin. Ensimmäisessä Tanssimylly-katselmuksessaan kesäkuussa 2022 Liekki tanssi suoraan Valiosarjaan. Uuteen kauteen lähdetään syksyllä karjalaisissa tunnelmissa unohtamatta monipuolisesti tanssitaitoa ja kehoa kehittävää treeniä.

Harjoitukset kahdesti viikossa:
Tiistaisin Roihuvuoressa klo 19.30-21.00, Roihuvuoren ala-aste, Vuorenpeikontie 7
Torstaisin Kaartinkaupungissa klo 19.00-21.00, Grundskolan Norsen, alasali, Unioninkatu 2

Lukukausi 1.9.-13.12 (ei syyslomalla 18.10 ja 20.10.), 250 €

Ohjaajat:
Tiistaisin tanssinopettaja (AMK) Ella Rautamies, tanssahd.ella(at)gmail.com
Torstaisin tanssinopettaja (AMK) Anna-Kristiina Oja, oja.anna[at]gmail.com

Liekki hakee uusia tanssijoita! Muutitko kenties vasta Helsinkiin, tai oletko muutoin tanhukoditon tai tanssiperhettä vailla? Liekki ottaa sinut avosylin vastaan! Tervetuloa kokeilutunnille torstaina 1.9.2022 klo 19-21 osoitteeseen Grundskolan Norsen, Unioninkatu 2! Mukaan hakevilta odotamme vahvaa pohjaa jossain tanssilajissa ja halua sitoutua ryhmän toimintaan. Jos kansantanssi ei vielä ole tuttua, niin nyt on hyvä tilaisuus tulla tutustumaan. Jos toisaalta olet jo kokenut kansantanssija, niin pystymme taatusti tarjoamaan haastetta ja kehittymismahdollisuuksia. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää! Toivomme, että ilmottaudut kokeilutunnille osoitteeseen oja.anna[at]gmail.com, mutta myös ex tempore voi tulla tunnille mukaan.

"Syty, syty, sytytä, yhteen hiileen puhalla! Hienosti se roihuaa, tulen lailla loimuaa: L I E K K I ! "

Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa. "Emme ota itseämme liian vakavasti, vaikka tanhun otammekin!"

Syyskaudella 2023 kerrataan teosta "Tanhumagiaa", jossa tulkitaan perinnettä ryhmän omalla tyylillä, sekä Eveliina Pilkkeen ryhmälle tekemää karjalaista ohjelmistoa. Lisäksi hiotaan tanssitekniikkaa vierailevan opettajan Milsse Tapojärven opastuksella. Tähtäimenä on jälleen keikkailu kansantanssifestivaaleilla.

Keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
Aleksanterin teatterin Maalaamo-sali, Bulevardi 23
31.8.-7.12. (ei syyslomalla 19.10.) 14 x 90 min, 130 €
Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja kausittain vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat

LIITY LYKKYYN!

Etsimme lisää Lykkyjä! Jos sinulla on kansantanssista vähintään perusteet hallussa ja ryhmäkoreografioiden opettelu innostaa, voit tulla kokeilemaan, olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä. Avoin tunti pidetään syyslukukauden aluksi 31.8, tervetuloa tutustumaan! Ilmoittaudu kokeilukerralle laittamalla sähköpostia: info@karjalannuoret.fi.

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Tärsky perustettiin syksyllä 2018 tarpeesta saada stadilaisille tai Stadiin päätyneille tanssijoille uusi viikkoharjoitusten tanhukoti.

Tärsky on edistyneiden tanssijoiden ryhmä, jossa kaikilla tanssijoilla on useamman vuoden tanssikokemus. Tärskyläisten vahvuus on tyylien moninaisuus – eri puolilla Suomea (ja maailmaa) tanssihistoriaansa kartuttaneet tanssijat tuovat ryhmään kukin oman erityisen tyylinsä tanssia. Harjoiteltava ohjelmisto koostuu sekä uusista koreografioista että muistiinmerkityistä perinteisistä tansseista ja niiden sommitelmista. Stadilaisen tanssiperinteen tutkiminen ja esillä pitäminen on yksi Tärskyn erityispainotuksista.

Viikkotreenien lisäksi ryhmä harjoittelee 1-2 kertaa kaudessa erikseen sovittavina viikonloppuina (yleensä lauantaisin) kulloisesta tarpeesta riippuen. Harjoituksissa treenataan esityksiä varten, mutta mikäli haluaisit nauttia tanssimisesta pelkästään viikkotreeneihin osallistumalla, sekin on mahdollista – kysy tästä lisää ohjaajalta.

Torstaisin klo 18.45-21.00
Åshöjdens grundskola, liikuntasali, Sturenkatu 6
8.9.-15.12. (ei syyslomalla 20.10), 14 x 135 min, 178 €
Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio. /p

Haluatko mukaan Tärskyyn?

Uusia tanssijoita ryhmään otetaan mukaan kaikille avoimen kokeilutunnin kautta, joka järjestetään tänä syksynä to 8.9. klo 18:45-21.00. Kokeilutunnilla voit tunnustella, sopisiko Tärsky sinulle, ja tunnin jälkeen päätös ryhmään tulemisesta tehdään yhdessä ryhmän ohjaajan kanssa. Edellisistä tanssiharjoituksistasi voi olla kulunut yksi kuukausi tai 15 vuotta – ajallinen etäisyys edellisiin treeneihin ei ole este! Avoimelle kokeilutunnille ilmoittaudutaan lähettämällä sähköpostia ryhmän ohjaajalle osoitteeseen riina.hosio@gmail.com.

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa. Vuoden 2022 Tanssimyllyssä ryhmä ei enää pyytänyt luokitusta. Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Keskiviikkoisin klo 18.30-20.45
Munkkivuoren nuorisotalo, Raumantie 5

7.9.-14.12. (ei syyslomalla 19.10.) 14 x 135 min, 178 € (HUOM! Alkaa viikkoa myöhemmin kuin useimmat ryhmät!)

Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio


Esiintymiset


Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola! Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa. Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.


Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa? Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta