Kansantanssi: nuorten ja aikuisten kurssit ja ryhmät

Tule tanssimaan! Kuva: Tuomas Hatakka

Kurssit ja ei-esiintyvät ryhmät:

  • Kansantanssin alkeisjatkokurssi - Jatkoa syksyllä alkaneelle alkeiskurssille. Mukaan voi vielä tulla, jos on jonkin verran kokemusta tanssiharrastuksesta.
  • Riehkä-ryhmä - Jo ainakin jonkin verran kansantanssia harrastaneiden aikuisten ei-esiintyvä ryhmä, jossa treenataan ihan vain tanssimisen ilosta. Tämä on paikka sinulle, joka osaat jo kansantanssin perusteita ja haluat oppia lisää tanssijana, mutta et välitä esiintymisestä! Kurssi painottuu kansanomaisiin paritansseihin, paritanssitekniikkaan ja soolomateriaaliin.

Aikuisten esiintyvät kansantanssiryhmät:

  • Kansantanssiryhmä Liekki - 15-20 -vuotiaiden, jo kokeneiden tanssijoiden tavoitteellinen ryhmä.
  • Kansantanssiryhmä Lykky - Hikistä treeniä rennossa kivassa porukassa ja paljon keikkoja.
  • Kansantanssiryhmä Tärsky - Edistyneiden ryhmä kehittää tanssi-ilmaisuaan ja tekee uutta teosta.
  • Kansantanssiryhmä Kärri - Mestaruussarjan ryhmä on toiminut 50-luvulta saakka.

Katso myös FolkJam-tanssiliikuntatunnit.

Kansantanssin alkeisjatkokurssi

Tanssin riemua alkeiskurssilla! Kuva: Amanda Rannanjärvi

Suosittu kansantanssin alkeiskurssi tulee taas! Tunneilla opitaan opetellaan suomalaisen kansantanssin perusteita, tutustutaan pari- ja ryhmätansseihin sekä luodaan pohjaa omalle tanssitekniikalle. Samalla tietenkin nautitaan yhteisestä liikkeestä ja mahtavasta musiikista.

Keskiviikkoisin klo 17.00-18.30
Ruoholahden ala-aste, liikuntasali, Santakatu 6
18.1. - 17.5, (ei 22.3, 26.4.) (HUOM! Ryhmä kokoontuu myös hiihtolomaviikolla, mutta ei 26.4.)
16 x 90 min, kausimaksu 136€
Ryhmää ohjaa kansantanssinopettaja Arttu Peltoniemi, puh. 045 197 9730

Saapumisohje: Sisään- ja uloskäynti tapahtuu sisäpihan ovesta. Huom! Ovi on lukossa, ja opettaja tulee avaamaan oven hieman ennen tunnin alkua, eli olethan ajoissa paikalla! Jos olet myöhässä, voit soittaa opettajalle (ilmoita mahdollisesta myöhästymisestä mielellään etukäteen).
Sisään tultua aulasta kulje rappuset ylös toiseen kerrokseen, jonka aulassa on liikuntasalin ovi. Pukuhuoneet sijaitsevat rappusista oikealle: ensimmäinen pukuhuone ensimmäinen ovi vasemmalla, ja toinen käytävän perällä.

ILMOITTAUDU MUKAAN TANSSIMAAN TÄÄLTÄ: ILMOITTAUTUMISLOMAKE

Riehkä-ryhmä

Haluatko nauttia kansantanssista rennossa ja iloisessa seurassa, uutta oppien, mutta et välitä esiintymisestä? Tämä ryhmä on sinulle! Riehkän harjoituksista mukaasi tarttuu iloa, kuntoa, inspiraatiota ja uusia askeleita vaikkapa kansantanssijameihin. Opit soolo- ja paritekniikkaa ammattitaitoisen ja inspiroivan opettajan johdolla sekä improvisaatiometodeita kansantanssiin rennossa ympäristössä.

Keskiviikkoisin klo 18.30-20.00
Ruoholahden ala-asteen liikuntasali, Santakatu 6
18.1. - 17.5, (ei 22.3, 26.4.) (HUOM! Ryhmä kokoontuu myös hiihtolomaviikolla, mutta ei 26.4.)
16 x 90 min, kausimaksu 136€
Ryhmää ohjaa kansantanssinopettaja Arttu Peltoniemi


Saapumisohje: Sisään- ja uloskäynti tapahtuu sisäpihan ovesta. Huom! Ovi on lukossa, ja opettaja tulee avaamaan oven hieman ennen tunnin alkua, eli olethan ajoissa paikalla! Jos olet myöhässä, voit soittaa opettajalle (ilmoita mahdollisesta myöhästymisestä mielellään etukäteen).

Sisään tultua aulasta kulje rappuset ylös toiseen kerrokseen, jonka aulassa on liikuntasalin ovi. Pukuhuoneet sijaitsevat rappusista oikealle: ensimmäinen pukuhuone ensimmäinen ovi vasemmalla, ja toinen käytävän perällä.


Ilmoittautudu kurssille täältä: ILMOITTAUTUMISLOMAKE

Kansantanssiryhmä Liekki

Liekki luontoretkellä. Kuva: Elias Martikainen

16-23 -vuotiaiden edistyneiden tanssijoiden ryhmä perustettiin marraskuun 2020 lopussa. Ryhmäläisillä on kansantanssitaustaa keskimäärin 10 vuotta. Liekki treenaa tavoitteellisesti ja tähtää esiintymisiin niin kotimaan tapahtumiin kuin ulkomaillekin. Ensimmäisessä Tanssimylly-katselmuksessaan kesäkuussa 2022 Liekki tanssi suoraan Valiosarjaan.

Harjoitukset kahdesti viikossa:
Tiistaisin Vuosaaressa, 18.00-20.00, Vuoniityn peruskoulu, Heteniityntie 4
Torstaisin Kaartinkaupungissa klo 19.00-21.00, Grundskolan Norsen, alasali, Unioninkatu 2

12.1.-16.5. (ei hiihtolomalla 21-23.2. eikä kiirastorstaina 6.4.)

Kausimaksu: 262€

Ohjaajat:
Tiistaisin tanssinopettaja (AMK) Ella Rautamies, tanssahd.ella(at)gmail.com
Torstaisin tanssinopettaja (AMK) Emma Kantelinen, emma.kantelinen@gmail.com

"Syty, syty, sytytä, yhteen hiileen puhalla! Hienosti se roihuaa, tulen lailla loimuaa: L I E K K I ! "

Kansantanssiryhmä Lykky

Lykky esiintymässä Folklandia-risteilyllä 2018. Kuva: Petri Kivinen

Lykky on vauhdikas aikuisten tanssiporukka, joka treenaa rennossa tunnelmassa viikoittain ja matkustaa yhdessä kansantanssitapahtumiin esiintymään muutamia kertoja vuodessa. "Emme ota itseämme liian vakavasti, vaikka tanhun otammekin!"

Vuonna 2023 on Lykyn 10-vuotisjuhlavuosi! Suunnitelmissa on juhlia Lykyn omalla keväisellä treenileirillä sekä keikkailla kansantanssifestivaaleilla. Kevätkaudella treenataan Eveliina Pilkkeen ryhmälle tekemää karjalaista ohjelmistoa, joka saa ensiesityksensä seuran kevätkonsertissa toukokuussa.

Keskiviikkoisin klo 20.30-22.00
Aleksanterin teatterin Maalaamo-sali, Bulevardi 23
11.1. Folklandia-treenit, sen jälkeen varsinainen lukukausi 18.1.-10.5. (ei hiihtolomalla 22.2.)

16 x 90 min, 136€

Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja kausittain vaihtuvat vierailevat tanssinopettajat

LIITY LYKKYYN!

Etsimme lisää Lykkyjä! Jos sinulla on kansantanssista vähintään perusteet hallussa ja ryhmäkoreografioiden opettelu innostaa, tervetuloa avoimelle tunnille ke 18.1. kokeilemaan, olisiko Lykky sinulle sopiva ryhmä. Ilmoittaudu kokeilemaan sähköpostilla: info[at]karjalannuoret.fi tai suoraan ohjaajalle: sini.s.hirvonen[at]gmail.com

Kansantanssiryhmä Tärsky

Tärsky Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Tärsky perustettiin syksyllä 2018 tarpeesta saada stadilaisille tai Stadiin päätyneille tanssijoille uusi viikkoharjoitusten tanhukoti.

Tärsky on edistyneiden tanssijoiden ryhmä, jossa kaikilla tanssijoilla on useamman vuoden tanssikokemus. Tärskyläisten vahvuus on tyylien moninaisuus – eri puolilla Suomea (ja maailmaa) tanssihistoriaansa kartuttaneet tanssijat tuovat ryhmään kukin oman erityisen tyylinsä tanssia. Harjoiteltava ohjelmisto koostuu sekä uusista koreografioista että muistiinmerkityistä perinteisistä tansseista ja niiden sommitelmista. Stadilaisen tanssiperinteen tutkiminen ja esillä pitäminen on yksi Tärskyn erityispainotuksista.

Viikkotreenien lisäksi ryhmä harjoittelee 1-2 kertaa kaudessa erikseen sovittavina viikonloppuina (yleensä lauantaisin) kulloisesta tarpeesta riippuen. Harjoituksissa treenataan esityksiä varten, mutta mikäli haluaisit nauttia tanssimisesta pelkästään viikkotreeneihin osallistumalla, sekin on mahdollista – kysy tästä lisää ohjaajalta.

Torstaisin klo 18.45-21.00
Åshöjdens grundskola, liikuntasali, Sturenkatu 6
12.1.-11.5. (ei hiihtolomalla 24.2, eikä kiirastorstaina 6.4)
16 x 135 min, kausimaksu 186€
Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio.

Kansantanssiryhmä Kärri

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. "Kärri" nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa. Vuoden 2022 Tanssimyllyssä ryhmä ei enää pyytänyt luokitusta. Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen!

Harjoitukset

Kärri harjoittelee kerran viikossa, lisäksi pidetään viikonloppuharjoituksia muutaman kerran vuodessa. Ryhmässä on yli 20 aktiivista tanssijaa.

Harjoitukset sisältävät tyypillisesti alkulämmittelyn, kansantanssin askelikko- ja tekniikkaharjoitusta, kansanomaisia paritansseja, perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja kansantanssikoreografioita. Harjoitukset loppuvat jäähdyttelyyn ja venytyksiin.

Keskiviikkoisin klo 18.30-20.45
Munkkivuoren nuorisotalo, Raumantie 5
Folklandia-treenit 11.1, varsinainen lukukausi 18.1.-10.5. (ei hiihtolomalla 22.2.)
16 x 135 min, kausimaksu 186€
Ryhmää ohjaa tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio


Esiintymiset


Esiinnymme mielellämme erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, sillä vaikka harjoitus tekee mestarin, ovat esiintymiset ovat elämän suola! Tavoitteelliselle Kärri-ryhmälle kotimaisia esiintymisiä on kertynyt vuosittain reilut 15; on festivaalia, konserttia ja tanhun tuomista kaiken kansan nähtäville esimerkiksi Esplanadin puistossa. Kansainvälinen toiminta antaa oman värikkään lisänsä tanhuajan elämään. Viime vuosina Kärri on vieraillut Kroatiassa, Romaniassa, Unkarissa, Venäjän Karjalassa, Ruotsissa, Brasiliassa, Slovakiassa ja Virossa.


Oletko kiinnostunut tanssitoiminnastamme?


Ryhtyisinkö uudelleen tanssimaan, olisiko nyt aika palata kansantanssiharrastuksen pariin vaikka vuosikymmenienkin takaa? Uudet tanssijat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan ryhmäämme ja ohjelmistoomme syys- ja kevätkausien alussa. Kärrin tanssijoilla on pitkä kansantanssihistoria, tarvittaessa järjestämme erilliskursseja mahdollisesti unohtuneiden askelikkojen ja askelkuvioiden muistiin palauttamiseksi.

Yhteydenotot

Ryhmän yhteyshenkilö Tuija Tanner, tanner.tuija(at)gmail.com
- keikkatilaukset ja käytännön asiat
Ohjaaja Riina Hosio, riina.hosio(at)gmail.com
- uudet tanssijat, yhteistyötoiminta